Rum

Rum je ena izmed najstarejših in najbolj priljubljenih alkoholnih pijač na svetu. Rum se ne uporablja samo za pitje ampak je tudi priljubljena sestavina v kulinariki. Začetki zgodovine proizvodnje ruma segajo na karibsko otočje. Rum so najprej destilirali na plantažah sladkornega trsa na Karibih (po nekaterih virih na Barbadosu). Nekateri zgodovinski viri pa medtem navajajo, da bi naj prve fermentirane pijače iz soka sladkornega trsa izvirale iz Azije. Okoli 17 . stoletja so postopek fermentiranja in destilacije že tako izpopolnili, da se je lahko začela množična proizvodnja pijače, ki je poznana z imenom rum.

Pri samem postopku pridobivanja ruma je potrebno iz sladkornega trsa izločiti sladkor. Pri tem nastane gost, temno rjav sirup, ki se imenuje melasa. Le-ta vsebuje okoli 60 odstotkov sladkorja. Postopek fermentacije se sproži tako, da se melasi doda voda in kvas. Uporabljeni kvas bo namreč definiral končni okus in aromo ruma. Hitreje delujoče kvasovke se uporabljajo za proizvodnjo svetlejših rumov, medtem ko se počasneje delujoče kvasovke uporabljajo za rume močnejšega okusa.

Svetlejši, beli rum zori v sodih iz nerjavečega jekla. Pri shranjevanju v lesenem sodu se rum obarva rjavo. Za shranjevanje in zorenje ruma se pogosto uporabljajo tudi hrastovi sodi, in sicer takšni, v katerih je bilo shranjeno viski vino ali konjak, da bi dodatno obogatili okus ruma. Temno rjav rum je pogosto tudi dodatno obarvan s karamelo.

Najbolj znani rumi prihajajo iz Karibov ter  je tisti s Srednje in Južne Amerike. Seveda pa rum proizvajajo tudi na drugih koncih sveta in sicer predvsem v Indiji, Aziji, Avstraliji in v nekaterih evropskih državah. Rum se pije samostojno ali pa se uporablja kot ena izmed sestavin v koktejlih. V spletni trgovini kjer lahko kupite alkoholne pijače (https://www.rrselection.com/) lahko izbirate med španskim, francoskim in angleškim stilom ruma. Med španskimi je trenutno najdražji rum Zacapa, saj boste morali za steklenico velikosti 0,7l odšteti dobrih 300 evrov.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja