Poslovno obdarovanje

poslovna darila trgovinaKako dobro se podjetja zavedajo pomena poslovnega obdarovanja? Po zadnjih raziskavah sodeč bi lahko rekli, da vedno bolj, saj se zavedajo, da ima poslovno obdarovanje, ki se izvaja načrtovano in premišljeno, pozitiven učinek na odnose s poslovnimi partnerji. Seveda pa je na trgu še vedno preveč podjetij, ki se poslovnega obdarovanja lotevajo stihijsko, brez planiranja in brez vodenja evidenc komu so podarila kakšna poslovna darila in v kakšni vrednosti. Največji delež proračuna, ki ga podjetja namenijo obdarovanju, se porabi za poslovna darila, ki se podarijo decembra.

Manjši delež pa je namenjen obdarovanju med letom. O poslovnih in promocijskih darilih se v podjetju največkrat odločajo direktorji in oddelki za marketing. Pri nekaterih podjetjih za poslovna darila skrbi tajnica oz. poslovna sekretarka, seveda skupaj v navezi z direktorjem. Iz poslovne teorije je jasno, da bi moralo odločitve glede poslovnih in promocijskih daril sprejemati več oseb, oz. bolje rečeno – pri izbiri daril bi moralo sodelovati več oseb, saj je večje število oseb zagotovilo za pestrejši izbor potencialnih daril, ki bodo prišla v poštev za obdarovanje.

Pri podeljevanju daril moramo veliko pozornosti nameniti tudi vrednosti daril. Pri tem nimamo v mislih samo zakonodaje in plačila davčnih obveznosti ampak predvsem občutek, ki ga ima prejemnik malce dražjega darila. Nikakor ne smemo namreč vzbuditi pri prejemniku občutka, da nam je zaradi prejetega poslovnega darila karkoli dolžen in da mi kaj pričakujemo v zameno. Takšna ravnanja, ki bi imela tovrstno težnjo, sodijo namreč že na področje podkupovanja, ki pa je kaznivo dejanje. V zadnjih letih je opazen trend spreminjanja obdarovanja gledano z vidika podarjenih daril. Darila, ki so se podeljevala desetletja (vžigalniki, koledarji, rokovniki), vedno bolj izginjajo s seznamov daril. Opazno je povečanje prehranskih daril, izdelkov domače obrti tehnoloških gadgetov, kot tudi atipičnih daril kot so npr. vstopnice za razne športne in kulturne prireditve. Več o ponudbo poslovnih daril si lahko ogledate na naslovu https://rrdarila.com/sl/.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen.