Kaj je suhi led, kako nastane in zakaj ga uporabljamo?

Ime suhi led izhaja iz posebne lastnosti, kjer se ob taljenju led ne spremeni v tekočino, ampak enostavno izpari v zrak. Ta postopek, ko se suhi led spremeni iz trdega v plinasto stanje imenujemo sublimacija. Sicer pa je suhi led (za več informacij kliknite tukaj https://blasttehnik.si/obdelava-povrsin/suhi-led/) zmrznjen ogljikov dioksid (CO2). Običajno se uporabi ogljikov dioksid, ki je že sam po sebi industrijski odpadek. Ogljikov dioksid se tako reciklira na način, da se zmrzne in ga lahko nato kot suhi led ponovno uporabimo.

V nadaljevanju so našteta področja uporabe suhega ledu:

  • Bolnišnice in klinike
  • Tehnično čiščenje v industrijskih obratih
  • Pri predelavi in distribuciji hrane
  • Kot posebni učinek v gledališčih (zaradi izjemno nizke temperature se suhi led na sobni temperaturi hitro tali in se sprošča v zrak – to izgleda kot dim, ki se ga lahko uporabi kot poseben učinek v gledališču).

Postopek nastanka suhega ledu v treh korakih

  1. Za prvi korak potrebujemo CO2 v plinastem stanju. CO2 nato s hlajenjem in stiskanjem pretvorimo v tekočo obliko. V tem koraku še ni suhi led.
  2. Z nižanjem zračnega tlaka nato v drugem koraku iz tekočine nastane CO2 sneg (suhi sneg).
  3. V tretjem koraku nato z dodatnim stiskanjem sneg stisnemo v željeno obliko suhega ledu. V tem koraku že imamo suhi led, ki je pripravljen za nadaljnjo uporabo.

Oblika je sicer odvisna od potreb in nadaljnje uporabe suhega ledu. Tako lahko izdelamo pelete, rezine ali bloke suhega ledu, ki je primeren za takojšnjo uporabo.

Gostota stisnjenega ledu CO2 je odvisna od uporabljenega tlaka in trajanja zračnega tlaka. Gostota bloka suhega ledu lahko doseže največ 1,56 g/cm3 pri temperaturi -78,64 °C.

Za proizvodnjo suhega ledu je potrebna posebna oprema in posebne tehnike, ki omogočajo proizvodnjo kakovostnega suhega ledu.

Suhi led se nato skladišči v posebnih termo posodah, da omogočijo njegovo čim daljšo življenjsko oz. uporabno dobo.

Kje se uporablja suhi led?

Zaradi izjemno nizke temperature -78 °C se suhi led pogosto uporablja za hlajenje živil in medicinskih pripomočkov. Trenutno je recimo zelo znan način uporabe pri skladiščenju in transportu cepiv za Covid-19.

Prav tako se suhi led uporablja za različna čiščenja v industriji. Za čiščenje s suhim ledom se uporabljajo posebni peleti. Posebna, prav takšnim opravilom prilagojena oblika. Za čiščenje s suhim ledom se potrebuje posebne naprave, ki omogočajo »izstreljevanje« suhega ledu pod velikim pritiskom na umazano površino. Suhi led s površine nato odstrani vse nečistoče.

Suhi led ni užiten oz. ga ne smemo uživati, saj lahko že izredno majhna količina povzroči hude opekline v telesu, zato s suhim ledom ravnamo odgovorno in poskrbimo, da tudi če gre za uporabo pri predelavi hrane, ne bi prišlo do zaužitja le-tega.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen.