IR ogrevanje

Klasični načini ogrevanja poskrbijo za ogrevanje zraka  prostoru. Pri tem načinu ogrevanja ostajajo tla, stene in strop hladni. Pri ogrevanju z IR paneli pa je ravno obratno. IR paneli bodo poskrbeli da se bo toplota širila po stenah, stropu, tleh, po predmetih v prostoru. Ker se pri IR ogrevanju temperatura veliko bolj enakomerno porazdeli po prostoru, je tudi bivanje v takšnem prostoru, ki se ogreva z infrardečimi paneli veliko bolj ugodneje.

Pri klasičnem ogrevanju je lahko temperaturna razlika med tlemi in stropom zelo velika in sicer tudi do 10 stopinj, sploh če je govora o meščanskih stanovanjih, kjer je višina stropa na okoli 4 metrih. Toplota kot vemo potuje navzgor. Pri tleh je lahko temperatura okoli 17 stopinj, v višini glave 21-22 stopinj, na stropu pa že od 24-24 stopinj. Pri infrardečem ogrevanju pa se temperatura v prostoru veliko ne spremeni. Za uravnavanje temperature je potrebno kupiti termostate za IR panele. Cena za termostat s pomočjo katerega je možno regulirati in nastavljati temperaturo IR panela se giblje okoli 40 €.

IR paneli delujejo na podlagi infrardečega sevanja. Toploto oddajajo prek valov posredno s sevanjem, tako da ogrejejo vse površine v prostoru v katerem se nahajajo. Predmeti, ki so obsevani oddajo toploto v zrak in tako ogrejejo prostor. Princip delovanja je podoben kot pri ogrevanju s sončnimi žarki, zato velja IR ogrevanje za zdrav način ogrevanja. Bistveno je, da se za razliko od klasičnega ogrevanja, pri IR ogrevanju temperatura enakomerno porazdeli po prostoru.

IR paneli za razliko od npr. plinskih peči ne potrebujejo rednega servisiranja. Za upravljanje z IR grelnimi paneli so na voljo termostati. Lahko kupimo za vsak panel posebej svoj termostat. Obstajajo termostati na katerega lahko priključimo več IR panelov hkrati, obstajajo pa tudi tako imenovani pametni termostati, ki jih lahko upravljamo prek telefona na daljavo.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen.