Prezračevalni sistemi, boljši bivalni pogoji

prezračevalni sistemiPrezračevalni sistemi v prvi vrsti zagotavljajo boljše bivalne pogoje. Dobro prezračeni bivalni prostori so želja čisto vsakega človeka. V prostorih, kjer je veliko vlage, kjer je slab zrak ali se celo pojavlja plesen in podobne nadloge, se človek ne počuti dobro. Poleg počutja so prisotne številne druge negativne lastnosti. Prostori so od nekdaj polni razni vonjav, cvetnega prahu, pršic ter podobnega.

Kar sodi med nezaželeno v naših prostorih. Sami imamo izkušnje z odpravljanjem tovrstnih nadlog. Slabo počutje nam povzročajo tudi razni predmeti ali aktivnosti, ki jih sami vnašamo v prostore. Številni novodobni izdelki, so v procesu izdelave opremljeni z raznimi lastnostmi, ki lahko negativno vplivajo na počutje v prostoru. To lahko opazimo preko lastnih čutil. Vsak ima izkušnjo z vonjem stanovanja, ki je na novo opremljeno ali prenovljeno. Posebno pri novih izdelkih so naša čutila izpostavljena številnim snovem, katere lahko povzročajo tudi zdravstvene težave v skrajnih primerih. Vse te težave lahko učinkovito rešijo prezračevalni sistemi.

Mnogim so težave in dileme s prezračevanjem znane. Živimo na območju, kjer približno polovica prebivalcev trpi za posledicami odvečne vlage in plesni v bivalnih prostorih. Rešitev je veliko, dejansko uporabljenih pa precej manj. Enostavne rešitve poznamo vsi. Vendar so te kratkotrajne, njihov učinek ne traja dolgo. Učinke prinesejo bolj zahtevne rešitve, ki so povezane tudi z investicijo. Ta pa je mnogim ovira. Zato iščejo najboljše alternative. Ki na eni strani učinkovito rešujejo problem prezračevanja ter odpravljajo negativne posledice, na drugi strani pa so jim dostopna investicija. Težave danes ne nastajajo le kot posledica slabih gradbenih rešitev iz preteklosti. Veliko težav povzročajo novodobni posegi.

Pri obnovi obstoječih objektov je danes veliko aktivnosti usmerjeno v zmanjševanje toplotnih izgub. V ta namen se številni investitorji odločajo za rešitve, ki sicer učinkovito omejijo toplotne izgube. Vendar s tem vplivajo na drugo negativno lastnost, lahko bi rekli posledico te rešitve. Prostori s takšnimi rešitvami trpijo za pomanjkanjem svežega zraka. Ki, sicer prihaja na način, katerega zmanjševane toplotnih izgub izničuje.
Zato je prezračevalni sistem zelo kompleksen.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja