Oblačila za dojenčke

oblacila-za-dojenckeDojenčke je lahko pravi izziv obleči v oblačila za dojenčke – imajo majhne rokice in nogice, a veliko glavo. Oblačila so majhna in prilagojena nesorazmernim delom telesa. Pri oblačenju dojenčka namestite na varno podlago ali v svoje naročje. Raztegnite ovratnik majčke ali odpnite gumbke in majčko potegnite čez dojenčkovo glavo, pri tem pa pazite, da ste nežni in se ne zataknete v dojenčkova ušesa ali nos. Namesto da rokice potiskate v rokave, v rokav vtaknite svoje prste, primite dojenčkovo rokico in jo nežno povlecite skozi rokav. Pri slačenju pazite na vrstni red, ki je ravno obraten, kot pri oblačenju: najprej slecite rokave, nato sledi glava skozi ovratnik (zopet pazite na nos in ušesa in ne pozabite na gumbke).

Oblačila za dojenčke naj bodo prožna, iz naravnih materialov in primerna letnemu času. Zavedati se morate, da dojenčki v prvega pol leta svojega življenja še nimajo razvitega sistema za nadzorovanje svoje telesne temperature, zato  je pomembno, da ga pravilno oblečete. Nekje do temperature 24 °C je otroku hladno, tudi če se vam zdi, da je za vas dovolj kratka majčka. Do te temperature naj ima dojenček oblečen bodi čez pleničko, nad bodijem pa še majčko in hlače ali pajacek v enem kosu. Ker se majhni dojenčki do pol leta starosti sami še ne gibljejo, naj bodo vedno tudi pokriti z dekico, sploh ko spijo in se njihova temperatura dodatno spusti. Pri nedonošenčkih je to še toliko bolj izrazito, zato naj imajo raje kak sloj oblačil več. V vročih dneh pa nikar ne pretiravajte, saj je ena plast oblačil povsem dovolj. Primerno pravilo za oblačenje dojenčkov je ena plast več kot je nosite vi, da vam je prijetno.

Če ste prvič postali starši, vam bo lahko prvih nekaj poskusov pri oblačenju dojenčka kar malo stresno. Pa nič hudega, za vse je potrebno samo nekaj vaje in dobre volje, verjemite da boste v kratkem pravi strokovnjaki za oblačila za dojenčke. Nikar se ne ustrašite joka pri oblačenju ali slačenju, to ni nič neobičajnega. Le nežni bodite in vse bo v redu. Če si pri tem opravilu izmislite igro odkrivanja delov telesa ali kaj podobnega, si lahko iz oblačenja ali slačenja naredite prijetno opravilo za kasneje, ko bo dojenček že malo bolj spremljal kaj se dogaja okoli njega.

Oblačila za dojenčke so prilagojena za lažje oblačenje malih okončin, zato na začetku raje uporabljajte naslednje kose:

  • bodije na preklop kot tiste z ovratnikom in gumbi,
  • hlačke z gumbi v mednožju za lažje menjavanje plenic,
  • majčke s širšimi rokavi, ki jih boste lažje oblekli na drobne ročice,
  • oblačila za dojenčke iz prožnih materialov, ki omogočajo enostavno gibanje dojenčka.

 

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen.