Converse All Star ve, kako se izdela kultna obutev

converse-all-starSte vedeli,da so danes najljubši čevlji najstnikov, superge All Star, stare že sto let? Res je, podjetje Converse je nastalo leta 1908. ko je Marquis Mills Converse pričel izdelovati gumijaste čevlje in podplate, nato pa razširil proizvodnjo na čevlje za tenis. Leta 1917 je nastal prvi Converse All Star košarkarski čevelj, nekaj let kasneje pa je podjetje najelo znanega košarkarja Chucka Taylorja, da jim je začel svetovati in pomagati pri prodaji. Allstarke in košarka?

Kljub temu, da Converse še vedno izdeluje košarkarsko obutev, je danes tisto, kar imenujemo allstarke, nekaj povsem drugega. To je kultna obutev za mlade, ki je sicer po videzu takšna kot so bili čevlji Chucka Taylorja, vendar ta danes s košarko nima več nič skupnega. All Star obutev je postala obutev za prosti čas, obutev za mlade ter obutev za upornike. Predvsem najstniki so jo hitro vzeli za svojo, saj je bila nekaj povsem drugačnega od čevljev, ki so se nosili sicer in niso imeli nič skupnega s sproščenim, mladostnim življenjskim stilom. Nekoč je bilo pač tako, da so bili na voljo zgolj povsem otroški čevlji, namenjeni najmlajšim, najstniki pa so že nosili čevlje, kakršne so imeli tudi odrasli. In za razliko od usnjenih čevljev z vezalkami, ki so bili fini in jih je bilo treba loščiti ter paziti, so bile živobarvne Converse All star nekaj povsem nepojmljivega in »razvratnega«.

Allstarke, kakršne imamo običajno v mislih, so torej platnena obutev za mlade, ki jo nosijo tudi ne več toliko mladi, ki želijo izraziti svoj mladosten življenjski slog. Tiste Converse superge, ki jih povezujemo s košarko, pa so povsem drugačne – to so tipični košarkarski čevlji, ki sicer ohranjajo staro, Converse obliko, vendar so veliko bolj prilagojene športu. In če allstarke ostajajo iste, se športni Converse copati vedno znova spreminjajo in sledijo novim tehnologijam.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen.