Obrezovanje sliv

obrezovanje-slivSadno drevje s tem pa tudi drevesa sliv se obrezuje z namenom, da se razvije močna struktura drevesa in vej ter z namenom čim večje obroditve pridelka oziroma sadja, ki zraste na drevesu. Pravilno obrezovanje dreves bo povečal rodnost sadja in življenjsko dobo drevesa. Obrezovanje sadnega drevja kot tudi obrezovanje sliv bi  naj potekalo enkrat ali dvakrat na leto.

Za obrezovanje sliv je pomembno, da najprej odstranite vse odmrle ali zlomljene veje. Nato odstranite obolelo rastje in vse veje, ki motijo ​​rast drugih vej ali se drgnejo ob druge dele drevesa. Drevo morate obrezati tudi tako, da bo sončna svetloba lahko dosegla notranjost drevesa. Seveda se pa drevje obrezuje tudi z namenom doseganja željene oblike. Najboljši čas za obrezovanje sadnega drevja in sliv je zgodaj pomladi, še predno začne drevo brsteti, se pravi takrat ko drevo še miruje.

Kdaj obrezujemo slive?

Obrezovanja sliv se izogibajte pozimi, saj je takrat povečano tveganje za okužbo z boleznijo srebrnih listov, ki so jim nagnjene slive. Najboljši čas za obrezovanje je običajno pomlad za mlada drevesa in sredina poletja za že starejše slive.

Čeprav poletno obrezovanje drevesom ni škodljivo, zima stvari olajša. Brez drevesnega listja lahko resnično vidite, kaj počnete. Začnite z obrezovanjem vsega lesa, ki je mrtev, poškodovan ali bolan.

Ali poganjki prihajajo iz osnovnega debla? Če je tako, jih odstranite – tehnično se imenujejo „sesalke“ in izvirajo iz podlage in ne iz plodne sorte, cepljene na vrhu. Kaj pa sumljivo ravni kalčki, ki rastejo iz nekaterih glavnih vej? Te pokončne, popolnoma navpične veje ali “vodne poganjke” – je treba tudi odstraniti. Pri vseh teh čistilnih rezih je pomembno, da veje obrežete nazaj do večjega kraka, iz katerega rastejo – ne puščajte majhnih škrbin.

Cilj redčenja dreves z obrezovanjem vej je omogočiti dotok svetlobe in zraka v krošnjo, kar pozitivno vpliva na rast drevesa in pridelavo sadja, hkrati pa obrezovanje dreves zmanjša tudi težave s škodljivci in boleznimi.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen.