Marelična marmelada

Hmm, kako obožujem marelice, marelične cmoke in palačinke namazane z marelično marmelado. Kako pa se lotiti priprave marelične marmelade vam opišemo v spodnjih vrsticah. Bolj kot so marelice zrele, boljša je marmelada. Marelična marmelada je kot nalašč za porabo nepopolnih, obtolčenih in mehkih plodov. V velikem loncu zmešajte marelice, ki smo jih narezali na četrtine in izkoščičili in limonin sok. Dodamo sladkor. Počasi zavremo in mešamo, dokler se sladkor ne raztopi.

Marelice niso tako naravno bogate s pektinom. In bolj kot je zrelo sadje, manj pektina vsebuje. Zato je koristno, da za lažje in hitrejše strjevanje marmelade uporabimo želirni sladkor. Po tradicionalni recepturi potrebujemo toliko sladkorja kot imamo sadja. Kuhamo in mešamo, dokler se marelična mešanica ne zgosti, približno 25 minut. Posodo odstavimo s štedilnika in po potrebi odstranimo peno, ki je nastala pri kuhanju.

Ker bomo marelično marmelado shranili v steklenih kozarcih, je potrebno poskrbeti za njihovo sterilizacijo. Najprej kozarce dobro umijemo in jih z 20 minut predevamo v pečico, ki smo jo ogreli na 120 stopinj. Pokrovčke s katerimi bomo zaprli kozarce, kuhamo 3 minute v vreli vodi, nakar jih preložimo na suho in čisto kuhinjsko krpo kjer se bodo posušili.

Vročo marmelado zajemamo z zajemalko in jo prelijemo v vroče sterilizirane kozarce. Na vrhu naj ostane za približno 1 prst prostora. Na robu kozarca ne sme biti ostankov marmelade. Če se kozarec med pretakanjem marelične marmelade slučajno zamaže, ga moramo dobro očistiti predno ga zapremo. Kozarce z marelično marmelado pokrijemo z deko in jih počasi ohlajamo. Ko so kozarci, ki smo jih napolnili z marelično marmelado ohlajeni, pritisnimo s prstom na vrh vsakega pokrova in preverimo, da je kozarec tesno zaprt (pokrov se sploh ne premika navzgor ali navzdol). Marelična marmelada zdrži v kozarcih nekaj mesecev. Shranjujte jo v hladnem in temnem prostoru.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen.